Բալի օգտակար հատկությունների մասին
LifestyleԿարմիր կամ մուգ կարմիր բալն ունի շատ օգտակար հատկություններ: Այն պարունակում է հանքանյութեր, կալիում, կալցիում A, C և B խմբի վիտամիններ, օրգանակ աղեր:
Orer.am-ը ստորև ներկայացնում է բալի օգտակար հատկությունները:
Բալից պատրաստված հյութն օգտագործում են նաև դեղորայքի մեջ: Բալը խորհուրդ է տրվում օգտագործել սակավարյունության դեպքում:
Այն օգտագործում են օրգանիզմում քարեր ունենալու, միզատար ուղիների հիվանդության դեպքում: Ոմանք գտնում են, որ այս պտուղների կորիզներից ստացվում է յուղ, որը հաջողությամբ օգտագործվում է պոդագրայի դեմ, նպաստում է լյարդի, երիկամների, լեղածորանի քարային հիվանդությունների բուժմանը, ոչնչացնում է գորտնուկները, մաշկի բծերը:
Բալի ծաղիկներից ստացված նյութը կաթեցնում են աչքի մեջ՝ դեղնության և արյունազեղման բուժման նպատակով, իսկ մանրացրած տերևները լցնում են քթանցքների մեջ՝ արյունահոսության դեմ: Կաթի մեջ եփված տերևները օգտակար են դեղնախտի դեմ, իսկ պտուղները կաթի հետ օգնում են արտրիտի դեպքում:
Բալի չորացրած պտուղներից պատրաստված հյութը օգնում է հազի եւ քրոնիկական բրոնխիտի ժամանակ: Դրա համար անհրաժեշտ է վերցնել բալի չորացրած պտուղներից 1 գդալ, դրանք մանրացնել ու վրան լցնել 1 բաժակ եռջուր` թողնելով 20-30 րոպե: Հետո քամել ու խմել օրը մի քանի անգամ:
Բալի թարմ պտուղները շատ լավ օգնում են նաեւ աղիների գալարակծկումներին` թեթեւացնելով դրանց պատճառած սարսափելի ցավը:
Կանանց մոտ դաշտանային արյունահոսությունների ժամանակ բալի պոչերի թուրմը կարելի է համարել որպես առաջին բուժօգնություն: Բալի 1 ճաշի գդալ պոչերի վրա լցնել 1 բաժակ եռջուր եւ 5 րոպե թողնել թույլ կրակի վրա, հետո քամել: Ստացված թուրմը խմել օրը 3-4 անգամ` բաժակի 1/3-ից, ուտելուց առաջ կամ հետո: Արդյունքը զգացվում է շատ արագ:
Իհարկե, բալը շատ օգտակար է առողջությանը, բայց բալի կորիզների եւ սերմերի մեծ քանակությամբ օգտագործումը կարող է առաջացնել թունավորում, քանի որ այն պարունակում է գլիկոզիդ ամիգդալին (0,85 տոկոս), որը աղիներում եղած որոշակի բակտերիաների հետ կարող է վերածվել կապտաթթվի: