Շոգեխաշած գազարի հրաշագործ հատկությունները
LifestyleԳազարը որպես բուժամիջոց օգտագործվում է արդեն գրեթե չորս հարյուրամյակ: Այն կարելի է ուտել և՛ հում վիճակում, և՛ եփած, և՛ տապակած, և՛ թթու և՛ այլ տարբեր ձևերով: Գազարը կանխարգելում է քաղցկեղի առաջացումը։ Գազարի օգտագործումը նվազեցնում է թոքերի, կաթնագեղձի ու հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:
Orer.am-ի փոխանցմամբ՝ գիտնականները հայտնաբերել են նոր նյութեր՝ ֆալկարինոլ ու ֆալկարինոլին, որոնք օգնում են կանխարգելել քաղցկեղածին գոյացությունները: Գազարը դանդաղեցնում է ծերացումը: Գազարի մեջ պարունակվում է հզոր հակաօքսիդանտ՝ բետա կարոտին: Այն կանխարգելում է բջիջների ծերացումը, օգնում է մնալ առողջ:
Շատերի կարծիքով բանջարեղենն ու միրգը ավելի լավ է օգտագործել հում վիճակում, քան եփած: Սակայն գազարի պարագայում դա այդքան էլ այդպես չէ: Պարզվում է, որ եփած գազարը երեք անգամ ավելի օգտակար է, քան հում գազարը: ԱՄՆ-ի Արկանզաս համալսարանի գիտանականներն անցկացրել են հետազոտություն և պարզել, որ եփվելու ժամանակ գազարը ձեռք է բերում ավելի շատ հակաօքսիդիչներ: Ի դեպ, այս եզրակացություն մեջ չի պարզվե՝ արդյո՞ք սա վերաբերում է մյուս մրգերին և բանջարեղենի տեսակներին, թե ոչ: Սակայն բժիշկները կարծում են, որ մարդու սննդակարգում պետք է լինեն և՛ եփած, և՛ հում բանջարեղեն ու միրգ: