Սպանախը կանխո՞ւմ է քաղցկեղի առաջացումը
LifestyleԻնչպես գիտենք, կրծքագեղձի քաղցկեղն աշխարհում ամենատարածված հիվանդություններից մեկն է: Բժիշկները խորհուրրդ են տալիս շուտափույթ անել ամեն բան` հիվանդությունը կանխելու համար: Կան մթերքներ, որոնք նվազեցնում են դրանով հիվանդանալու վտանգը: Այդ մթերքներից մեկն է սպանախը, որը նվազեցնում է այդ վտանգը 40 տոկոսով:
The Telegraph-ի փոխանցմամբ՝ ԱՄՆ-ի Օրեգոնի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ յուղոտ մսի քաղցկեղածին բջիջները վտանգավոր են առողջության համար, քանի որ դրանք բացասաբար են ազդում ՌՆԹ-ի վրա` որը առաջնային սպիտակուցների կառուցվածքի տեղեկատվություն է պարունակում: Ինչպես տեղեկացնում է Science Daily-ն, սպանախը կարող է որոշակիորեն նվազեցնել կանցերոգենների առաջացրած վնասը և կանխել քաղցկեղի առաջացումը: Փորձարկումմները ապացուցել են, որ սպանախի օգտագործումը չարորակ ուռուցքի հնարավորությունը 58%-ից նվազեցրել է մոտ 32%-ի:
Սպանախը կարելի է օգտագործել յուղով և ձվով տապակած վիճակում։ Ուտելու համար օգտագործվում է սպանախի վարդակի մատղաշ տերևները, որոնք օժտված են բարձր սննդարժեքով և հարուստ են դյուրամարս սպիտակուցներով, ճարպով, յոդով, երկաթով, ֆոսֆորով, կալիումով և մի շարք վիտամիններով։ Սպիտակուցների պարունակության առումով սպանախը մրցում է կաթի հետ և մի փոքր հետ է մնում մսից։ Սպանախը լայնորեն օգտագործվում է պահածոների արդյունաբերության մեջ, որտեղ դրանցից պատրաստում են այսպես կոչված՝ կանաչ պյուրե՝ ոլոռի և մսով պահածոների համար։ Սպանախի արժեքավոր հատկություններից են նրա վաղահասությունը և ցրտադիմացկունությունը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Orer.am-ը: