Ճաշից առաջ քաղցր ուտե՞լ, թե՞ ոչ
LifestyleԳիտնականները պնդում են, որ ճաշը պետք է քաղցրից սկսել: Նրանք անընդհատ քննարկում են արագ ածխաջրերից բաղկացած մթերքների վնասի մասին:
Բժիշկ Ջեյմս Գարդիները կարծում է, որ ճաշից առաջ քաղցրը մարդկանց հնարավորություն կտա վերահսկել ախորժակը և սովորականից ավելի պակաս սնունդ ուտել: Նա այս հանգամանքը բացատրում է նրանով, որ գլյուկոզան արագ թափանցում է արյան մեջ և արգելափակում քաղցր մթերքների նկատմամբ հակումը: Այս կերպ մենք հնարավորություն ենք տալիս մեր օրգանիզմին ստանալ սպիտակուցների և ճարպերի անհրաժեշտ չափաբաժին:
Գիտնականները փորձարկում են կատարել լաբորատոր մկների վրա և արդյունքում պարզել են, որ մեկ օր քաղցած մնալուց հետո ակտիվանում է գլյուկոկինազա սպիտակուցը: Դա այն նյութն է, որը վերահսկում է արյան մեջ անցած շաքարի քանակը, որն էլ որոշում է քաղցրի նկատմամբ հակումը:
Գիտնականները այստեղից հետևություն են արել, որ քաղցր սիրող մարդկանց դեպքում շատ գլյուկոկինազա է անջատվում:
Ուստի, նրանք քաշը վերահսկելու համար առաջարկում են ճաշը սկսել «արագ» ածխաջրերի փոքր չափաբաժնից: Նրանք կարծում են, որ դա կօգնի չափավոր սնվել և արդյունքում կարող ենք ազատվել մի քանի ավելորդ կիլոգրամից:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Orer.am-ը: