Գարունն ու ամառը ալերգիայի արտահայտման ամենաակտիվ և սուր շրջանն է: Եթե շատերը առանց խնդիրների զմայլվում են ծաղիկներով ու առանց մտահոգության ուտում տարատեսակ մրգեր և բանջարեղեն, ապա ալերգիայով տառապողները ոչ միայն պարտավոր են զգուշանալ, այլև՝ երբեմն նաև հաղթահարել որոշ խնդիրներ:
Life.panorama.am-ի հետ զրույցում ԵՊԲՀ-ի Կլինիկական իմունալոգիայի և ալերգալոգիայի ամբիոնի ավագ դասախոս, բժշկական գիտությունների թեկնածու Զարուհի Կալիկյանը նշեց, որ պետք է վերջ տրվի ժողովրդի շրջանում տարածված իմիջիայլոց վերաբերմունքը ալերգիայի նկատմամբ, քանի որ դրանք կարող են անգամ լուրջ ու անդառնալի վնասներ հասցնել:
«Նախ պետք է ասեմ, որ յուրաքանչյուր ալերգիայի արտահայտման դեպքում հարկավոր է խորապես հետազոտվել և լավ տիրապետել դրանց արտահայտման պատճառներին: Գարնան ու ամռան ալերգիաների պատճառը ծաղկափոշին է և խաչաձև ռեակցիաներ ունեցող միրգ-բանջարեղենը: Դրանք արտահայտվում են հարբուխի, արցունքահոսության, քթից արտադրության, փռշտոցների նշաններով, լինում են նաև մաշկային ռեակցիաներ, երբ մարմնի վրա եղնջացան է դուրս տալիս: Այս սրացումների ժամանակ պետք է դրանք բուժել տարբեր հակաալերգիկ դեղամիջոցներով, քթի կամ աչքերի համար նախատեսված կաթիլնորվ, որոնք վերացնում են ախտանիշները: Բայց նաև ամեն տարի, երբ այդ նշանները անցնում են, պետք է չմոռանալ դրանց մասին ու մտածել հետագա կանխարգելման ուղղությամբ»,- նշեց բժիշկը:
Շարունակությունը՝ այստեղ: