7 վիտամին, որոնք անհրաժեշտ է 40-ից բարձր կանանց առողջության համար. Պայքարում են տարիքի հետ կապված հիվանդությունների դեմ…
LifestyleՊատկերացրեք վիտամիններն ու հանքանյութերը, որպես բանակ, որը պայքարում է տարիքի հետ կապված հիվանդությունների դեմ:
Չնայած առողջ սնունդը կարևոր է ցանկացած տարիքում, նրա դերը տարիքի հետ մեծանում է, քանի որ այս տարիքում կանոնները սկսում են փոխվել:
Առողջ սնուցման մասնագետ Քրիստինա Կիրպատրիկը ասում է.
«40 տարեկան հասակում ձեր մարմինը դժվար թե աշխատի նույնը, ինչպես 20 տարեկանում էր»:
Մկանների զանգվածը նվազում է, մեզ համար ավելի հեշտ է դառնում նիհարելը,ավելանում է քրոնիկ հիվանդությունների (սրտանոթային, քաղցկեղ, շաքարախտ) ռիսկը …
Ակնհայտ է, որ մարտական նոր ծրագիր է պահանջվում:
Ահա 7 վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնք ձեզ հարկավոր են քառասունից հետո.
1. Վիտամին B12:
40-ից հետո (և հատկապես 50-ից հետո) վիտամին B12- ը սկսում է կարևոր դեր ունենալ:
Դա անհրաժեշտ է ուղեղի և շրջանառու համակարգի բնականոն գործունեության համար:
Օրական դոզան. 1-2 բաժակ կաթ:

2. Կալցիում:
Ոսկրածուծի առողջությունից բացի, կալցիումը անհրաժեշտ է մկանների կծկման, սրտի և նյարդերի աշխատանքի և կենսաքիմիական այլ ռեակցիաների համար:
Օրական դոզան` 50 գ պանիր:

3. Վիտամին D.
Վիտամին D- ն հատկապես կարևոր է 40-ից հետո, քանի որ այն պաշտպանում է ծերությունից: Բացի այդ, դա անհրաժեշտ է մարմնի կողմից կալցիումի ավելի լավ կլանման համար:
Վիտամին D- ի անբավարարությունը կարող է հանգեցնել շաքարախտի, սրտանոթային հիվանդությունների, սկլերոզի, կրծքագեղձի քաղցկեղի, հաստ աղիքի քաղցկեղի:
Օրական դոզան`100 գ յուղոտ ձուկ (սաղմոն, թունա, սկումբրիա):

4. Մագնեզիում:
Մագնեզիումը շատ կարևոր է արյան ճնշումը կարգավորելու համար, իսկ արյան բարձր ճնշումը տիպիկ խնդիր է 40-ից բարձր կանանց համար: Բացի այդ, այն օգնում է մարմնին կլանել կալցիումը և նպաստում է մկանների, նյարդերի և սրտի աշխատանքը, ինչպես նաև արյան շաքարի կարգավորումը:
Մագնեզիումի անբավարարությունը կարող է հանգեցնել շաքարախտի, բորբոքման և սրտանոթային հիվանդությունների:
Օրական դոզան. 200 գ խաշած սպանախ:

5. Կալիում:
Կալիումը անհրաժեշտ է նաև նորմալ արյան ճնշման համար ՝ անկախ տարիքից:
Օրական դոզան 200 գ լոբի:

6. Օմեգա -3:
Omega-3 ճարպաթթուները, չնայած դրանք վիտամիններ չեն, բայց արժանի են նշված այս ցուցակում, քանի որ դրանք դանդաղեցնում են ծերացումը:
Նրանք իջեցնում են արյան ճնշումը և «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, պաշտպանում են սրտի հիվանդություններից և օգնում են պահպանել հիշողությունը:
Օրական դոզան (2 գ) `2 ընկույզ:

7. Պրոբիոտիկա: