Թե՞յ, թե թույն. Ինչպես ընտրել որակյալ թեյ
LifestyleՑավոք, նույնիսկ գինը երաշխիք չէ, թե թեյը կլինի որակյալ, բնական, առանց արհեստական խառնուրդների: Orer.am-ը կներկայացնի, թե ինչպես ընտրել որակյալ թեյ.
Թեյը պետք է հաճելի և ոչ սուր բուրմունք ունենա, առանց կողմնակի հոտերի (փոշու, բորբոսի, խոնավության): Որակյալ թեյն ունի ամբողջական տերևներ` ոլորված տեսքով: Տերևները պետք է լինեն գրեթե նույն չափսի և ձևի: Որքան շատ են նրանում փշրված տերևները, այնքան ցածր է թեյի որակը:

Որակյալ թեյի խոնավությունը 3-6% է, իսկ 20% խոնավության դեպքում թեյի մեջ բորբոսներ կառաջանան:Չափից ավել չորացված թեյը կորցնում է իր օգտակար հատկությունները: Ափի մեջ տրորեք թեյի մի քանի հատիկ, եթե շատ հեշտորեն փշրվում են, նշանակում է թեյը գերչորացված է: Սև թեյն ունի շագանակագույն, հողագույն երանգներ: Կանաչ թեյը կանաչավուն է, արծաթագույն երագով: Որակյալ թեյի թուրմը պետք է լինի թափանցիկ, ոչ թե պղտոր, փրփուրը պետք է լինի դեղնաշականակագույն:

Սև թեյի թուրմը կարմրաշագանակագույն է, կանաչ թեյինը ծղոտագույն, դեղնականաչավուն, բաց կանաչավուն: Համը պետք է լինի հաճելի և բազմերանգ, շատ աննշան դառնությամբ, ծաղիկների, մրգերի համային երանգներով` կախված թեյի տեսակից: Տհաճ դառնություն, տտիպություն կամ որևէ այլ տհաճ համ ունեցող թեյը չարժե խմել: Բնական թեյը սառը ջրով թրմելու դեպքում ջրի գույնը կփոխվի աննշան, իսկ եթե ջուրը գունավորվի, նշանակում է թեյը պարունակում է գունավորող նյութեր:

Մի շերտ կիտրոն գցեք թրմված թեյի մեջ, բնական թեյի գույնն անմիջապես կբացանա, իսկ արհեստական խառնուրդ ունեցող թեյի գույնը չի փոխվի: