Yerevan, 26.April.2024,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
Unibank is now a regular partner of “Pan-Armenian intellectual movement” IDBank issued another tranche of dollar bonds Green Iphone on the best credit terms at green operator's stores UCOM Provided technical assistance to Shengavit administrative district AMD 9,808,684 to the "City of Smile" Charitable Foundation. The next beneficiary of "The Power of One Dram" is known Unibank offers a “Special” business loan with an interest rate of 8.5% per annum IDBank implements the next issue of nominal coupon bonds Flyone Armenia will start operating regular direct flights Yerevan-Moscow-Yerevan New movie channels in Ucom and good news for unity tariff subscribers Ucom offers discounts on a number of devices on the occasion of love holidays


Բրինզա պանիրն ու իր «երկվորյակ եղբայրները»․ «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է

Բրինզա անվանումը մարդկանց մոտ ասոցացվում է փափուկ փշրվող աղի պանրի հետ, որը նման է կաթնաշոռի: Իրականում այդ հնագույն պանրի տեսակը տարբեր կերպ են պատրաստել Արևել յան Եվրոպայի երկրներում, և տեղական տարբերակներն ունեն իրենց հատուկ համային հատկություններն ու անվանումները:

Օրինակ՝ Հունաստանում այս պանրի անալոգը անվանում են ֆետա: Բրինզան աղի պանիր է, որը պատրաստվում է այծի կամ ոչխարի կաթից: Լեգենդն այն մասին, թե ինչպես է առաջացել բրինզա պանիրը, հետևյալն է. մի անգամ արաբ վաճառականը երկար ճանապարհորդության ժամանակ իր հետ վերցրել է ոչխարի թարմ կաթով լցված բուրդյուկ: Թափառումների խառնաշփոթի մեջ նա մի պահ մոռացել է այդ մասին, և երբ հիշել ու բացել է կաշվե տարողությունը, զգացել է թթվածության հոտ, իսկ կաթի փոխարեն տեսել է վերևից թափանցիկ շիճուկ, իսկ ներքևում՝ խիտ սպիտակ զանգված: Նշենք, որ հենց նման ոչ բարդ եղանակով էլ, հաշվի առնելով ժամանակակից տեխնոլոգիաների զարգացումը, պանիր է պատրաստվում մինչ օրս: Ինչ վերաբերում է ավելի ճշգրիտ տվյալներին այն մասին, թե երբ և որտեղ է հայտնվել այդ պանրի առաջին բաղադրատոմսը, ապա այդպիսիք, ցավոք, չկան:

Դա տեղի է ունեցել շատ վաղուց: 1370 թվականին Խորվաթական Դուբրովնիկ նավահանգստում է այդ պանիրն առաջին անգամ արձանագրվել բրենչե անվամբ և նկարագրվել է որպես «Վլախայի պանիր»: Առաջին անգամ բրինզա պանիրը գրանցվել է Հունգարիայի Թագավորությունում 1470 թվականին, իսկ հարևան լեհական Պոդհալեում այն գրանցվել է 1527 թվականին: Սլովակիայում բրինզա պանիրը հանդիսացել է պելմենիների (գալուշկա) հիմնական բաղադրիչ, որը համարվում է ազգային խոհանոցի առանձնահատկություն (դրանք խառնում են ֆետա պանրի հետ և ծածկում տապակած բեկոնով): Այդ իսկ պատճառով բրինզա պանիրը համարվում է տիպիկ սլովակյան պանիր: Ենթադրվում է, որ այդ պանրի ժամանակակից տարբերակը մշակվել է 18-րդ դարի վերջին Ստարա Տուրայի (Արևմտյան Սլովակիա) ձեռնարկատերերի կողմից, որոնք հիմնել են բրինզա պանրի արտադրություն Սլովակիայի կենտրոնական և հյուսիսային լեռնային շրջաններում, որտեղ տարածված է ոչխարաբուծությունը և խոր արմատներ ունեն պանրի արտադրության տեղական ավանդույթները։

Հաբսբուրգների ավստրիական միապետությամբ շրջապատված այդ տարածաշրջանում սկսել են իրականացնել բրինզա պանրի առևտուր, և արդյունքում ժողովրդականացրել են այդ պանիրը՝ տարածելով ամբողջ աշխարհով մեկ: Ավստրիայում այդ պանիրը անվանել են լիպտաուեր՝ Սլովակիայի Լիպտովի մարզի հյուսիսային մասի անունով: Վիեննական լիպտաուերը համեմված կծու պանիր է. ժամանակին դրա փոխարեն սկսել են օգտագործել կովի կաթի սովորական կաթնաշոռ, քանի որ բնօրինակ սլովակյան պանիրը անհետացել է ավստրիական շուկայից Ավստրո-հունգարական միապետության փլուզումից հետո: Ներկայումս բրինզա պանրի հիմնական արտադրողները Արևել յան Եվրոպայի երկրներն են, օրինակ՝ Ռուսաստան, Մոլդովա: Ռումինիայում և Մոլդովայում բրինզա բառը նշանակում է կաթնաշոռ, իսկ այն, ինչը մենք սովորաբար անվանում ենք բրինզա պանիր, ռումիներենով նշվում է տելեմեա բառով: Իսկ ահա բուլղարական փափուկ սիրենե պանիրը չի կարելի ամբողջությամբ նույնացնել բրինզա պանրի հետ: Ուղղակի կարելի է ասել, որ այդ պանիրները «եղբայրներ» են:

Պոդգալ յանսկայա պանիրը ևս բրինզայի երկվորյակ եղբայրն է. պաշտոնապես գրանցված այս ապրանքանիշը արտադրվում է միայն ոչխարի կաթից և ունի փափուկ ծակոտկեն հյուսվածք ու միատարր պնդություն։ Բրինզա պանրի նուրբ, թթվային աղի համը հիանալի կերպով լրացնում և բացահայտում է թարմ բանջարեղենի համը, բացի այդ, այդ պանիրը տարբեր խոհանոցներում օգտագործվում է մինի սենդվիչներ պատրաստելու համար: Այդ խոհարարական հրաշքներից մեկը, որը մեզ է հասել բուլղարական խոհանոցից, մինի-ռուլետն է բուլղարական պղպեղով և ֆետա պանրով։

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Ucom provides four bus stops in Ijevan with free Wi-FiAn exhibition dedicated to Charles Aznavour's centennial anniversary Yerevan, May 22 – July 22Caring for nature, we have started with ourselves - Team Telecom ArmeniaUp to 10% cashback from GetTransfer with IDBank cardsAmio Visa Signature Business card. When the opportunities are unlimitedUp to 1% cashback when shopping on Wildberries with IDBank cards Ucom continues network modernization in regions of Armenia Co-founders of Galaxy Group of Companies Co-Hosts Business Breakfast to Strengthen Armenian-French Business TiesLeasing agreement and a number of advantages. Amio is in the Leasing Expo with a special offerInternational transfers from card to card with IDBank VISA cardsIdplus Bonuses in Idram&IDBank ApplicationUcom has released a new package offer Ucom continues network modernization in regions of Armenia Idram and IDBank participated in the signing ceremony of the Declaration of Women's Empowerment Principles General Director of Ucom participated in Doing Digital Forum 2024 AraratBank: General Partner of Face-to-Face Regional Forum4.017.648 Drams to My Forest Armenia: April Beneficiary of The Power of One Dram is 4090 FoundationUcom continues to support green energy expansion in Armenia Spring brought so much profit. It is a profitable promotion at Amio Bank Director General of Ucom took part in a recruiting conference Ameriabank named the Best Bank in Armenia for 2024 by Global Finance magazine AraratBank places its 27th issue of dollar bonds Ucom launches network modernization efforts in few regions of Armenia Ucom Launches Network Modernization Efforts in Regions of Armenia 5 000 dram bonus from IDBank for pension card holders World Bank Armenia has organized discussion on facilitating women’s wider engagement in sectors that have been traditionally male dominated in the countryIDBank as a Participant in the Conference of My Forest Armenia NGOIDBank issues the 1st tranche of dollar bonds of 2024In 2023, the SME Loan Portfolio of Ameriabank Reported More Than 30% Growth Amio digital cards with unlimited opportunities and 5% cashback Mining plays an important role in providing materials for energy transition and green economy: Roman Khudoli International Client’s Day at IDBank Termination of service of MIR cards. IDBank Three Sad Stories about Fraudsters Ucom showed high and stable growth in fixed and mobile communications in 2023 The number of Team mobile subscribers is over 1 millionOn the occasion of International Women's Day ZCMC employees were awarded 3,780,052 Drams to the City of Smile Fund: The Power of One Dram Will Go to My forest Armenia in March Global Finance Recognizes Ameriabank's Leadership in Sustainable Finance in Armenia How AMIO succeeded in gathering its team, partners and customers around a common goal What to Give on The Occasion of Women's Day? Idram and IDBank Half Price for Everyone and up to AMD 15.000 Welcome Bonus for New Customers. IDBank Ucom congratulates everyone with spring holidays with a special offer Doing Digital Forum Returns Featuring Brett King as Keynote Speaker We celebrate the successes of AMIO BANK and Ingo Armenia in 2023 ZCMC declares, that the Russian company GeoProMining LLC has never been and is not currently a shareholder of the Company, nor does it have any stake in the Company's ownership structureA Millionaire Wanted: New Draw from IdramUcom's fixed network is now available at Ashtarak Visa & Unibank Unique opportunities to Olympic Games fans thanks to Visa in ArmeniaThe renovated Ucom sales and service center opened at Komitas 30